Stall vs Lösdrift?

Någonting som kan göra mig väldigt arg är när folk inte förstår hur mycket hästarnas utevislelse spelar roll. Resonerar på sätt som att den kommer förfrysa om den står ute en vinternatt. Jag personligen föredrar lösdrift av väldigt många faktorer. Om man se hur hästar i det fria lever och rör sig så är det rätt brutal situation vi sätter de i. Och nej, bara för att de är tamhästar och inte vildhästar betyder inte att det har avlats bort för det har det inte. En häst är en häst varesig den lever som en ridhäst eller en vildhäst. 
 
 
Iaf, hästarna har ett behov av att äta och söka föda mellan 16-18 timmar om dygnet samt att sova 4 timmar per dygn. Demhär timmarna är då utspridda och dem står alltså inte 4 timmar i sträck och sover. De flesta som stallar in sina hästar gör väl det runt 20.00 på kvällen till kanske 8.00 på morgonen, eller kanske ännu fler timmar?
Under dessa 12 timmar din häst står inne så kanske den sover 2 timmar utan 4 i boxen. Sen äter den hö vilket kanske tar 2-3timmar om den äter långsamt. Alltså får den stå ca 7 timmar i en box utan att ha något som helst att göra. Vad görs med den dötiden? 
 
Nu säger jag inte att det är fel att stalla in sina hästar verkligen inte, klart man ska få göra det då vi har gjort det i flera 100 år tidigare. Men hästarna klarar tuffare väder än vad vi tror och tycker inte att man "utsätter de i fara" av att ha dem ute en kylig vinternatt. Anledningen till att Mellis får stå ute är att hon lätt blir stel när hon står inne och inte har lika stor plats att röra sig på, hon får fri tillgång till hö och får äta när hon vill även fast matte inte tycker det är särskilt kul.. ( Mellis + mat + vila = kanonkula till mage)  Sen är det självklart bra att kunna stalla in dem tex, när det är storm ute som typ idag hahahah.. 
 
Vad tycker ni är bäst och hur gör ni med era hästar? :)
 
 

Kommentarer
Skrivet av: Sanna

vi har våra hästar ute på lösdrift så hela året om, men dock på vintern så får dom komma in på nätterna, men så länge vädret tillåter så får dom allt gå ute ;)

2013-10-29 | 19:23:44
URL: http://stallsackum.blogg.se
Skrivet av: Noomie

I stallet jag står har vi både innestall och lösdrift. Jag tycker lösdrift är kanon och hade gärna haft min häst på det. Dick har han så otroligt lätt för att få mugg och sen hade han röta i hoven innan. Därför har just det att komma in och torka varit väldigt viktigt. Så han står i innestall, men har som sagt inte nåt emot lösdrift!(:

2013-10-29 | 19:47:11
URL: http://lexx.blogg.se

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR:

NAMN:

E-POSTADRESS:

BLOGGADRESS:

KOMMENTAR:

Trackback