Nervös..

Åh är rätt nervös inför morgondagen.. Första gången vi åker ifrån hemmaplan tillsammans. Hoppas iaf att allt går bra förståss. Ikväll ska jag sova hos min mormor och morfar då det är dem ska ska köra mig dit men har troligtvis inget internet där och vet ej om jag hinner blogga imorgon hellerså isf så kommer jag inte tillbaka förns fredag :)
Ha det bra! :)
 
 
gammal bild från förra sommaren.

5 månader, 153 dagar ♥

Idag,tisdagen den 29 Oktober har jag haft min kära häst i 5 månader. Jag kan inte tacka henne nog för allt hon har lärt mig redan. Hon har fått mig att gråta, tappa hakan, skratta, le och älska. Vi har haft våra perioder då jag bara känt att jag vill skicka tillbaka henne och få henne försvinna. Men alla motgångar har gett oss framgång. Även fast vi bara har börjat våran resa så hoppas jag att jag kommer få många fina år med henne. 
 
 
 
Ikväll ska hon få massa mys, godis och kärlek också taggar vi till Parellikursen på torsdag! (y)
 

Stall vs Lösdrift?

Någonting som kan göra mig väldigt arg är när folk inte förstår hur mycket hästarnas utevislelse spelar roll. Resonerar på sätt som att den kommer förfrysa om den står ute en vinternatt. Jag personligen föredrar lösdrift av väldigt många faktorer. Om man se hur hästar i det fria lever och rör sig så är det rätt brutal situation vi sätter de i. Och nej, bara för att de är tamhästar och inte vildhästar betyder inte att det har avlats bort för det har det inte. En häst är en häst varesig den lever som en ridhäst eller en vildhäst. 
 
 
Iaf, hästarna har ett behov av att äta och söka föda mellan 16-18 timmar om dygnet samt att sova 4 timmar per dygn. Demhär timmarna är då utspridda och dem står alltså inte 4 timmar i sträck och sover. De flesta som stallar in sina hästar gör väl det runt 20.00 på kvällen till kanske 8.00 på morgonen, eller kanske ännu fler timmar?
Under dessa 12 timmar din häst står inne så kanske den sover 2 timmar utan 4 i boxen. Sen äter den hö vilket kanske tar 2-3timmar om den äter långsamt. Alltså får den stå ca 7 timmar i en box utan att ha något som helst att göra. Vad görs med den dötiden? 
 
Nu säger jag inte att det är fel att stalla in sina hästar verkligen inte, klart man ska få göra det då vi har gjort det i flera 100 år tidigare. Men hästarna klarar tuffare väder än vad vi tror och tycker inte att man "utsätter de i fara" av att ha dem ute en kylig vinternatt. Anledningen till att Mellis får stå ute är att hon lätt blir stel när hon står inne och inte har lika stor plats att röra sig på, hon får fri tillgång till hö och får äta när hon vill även fast matte inte tycker det är särskilt kul.. ( Mellis + mat + vila = kanonkula till mage)  Sen är det självklart bra att kunna stalla in dem tex, när det är storm ute som typ idag hahahah.. 
 
Vad tycker ni är bäst och hur gör ni med era hästar? :)
 
 

Photoshop tips #1

 
Igga min fula röst.. Hhahaha

When everything is wrong you make it right.

 

Photoshop trix.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 månader till jul.

För några dagar sedan så var det exakt 2 månade kvar till jul. Jag måste faktiskt säga att jag gillar vintern väldigt mycket även fast jag inte riktigt kan bestämma mig ifall jag är en sommarmänniska eller en vintermänniska.
Jag tycker att vintern har sin charm samtidigt som jag tycker den är supermysig. Jag kan blicka tillbaka till när man var yngre och man blev helt toklycklig när de första snöflingorna kom. Man lekte kvällarna långa i pappas uppskottade vallar och varje morgon fick han skotta upp de igen. När man var sjuk och fick ligga inne, kollade jag alltid ut genom fönstret och önskade hur mycket jag ville vara ute i den kramgoa snön och leka istället. Eller när jag åkte spark hos mormor o morfar på jullovet klockan 10 på morgonen för att hämta tidningen. Livet var så bra när man var liten ♥.
 
Världens finaste fjording förra vintern! ♥ Döälskar bilden ♥
 
Kom även ihåg alla söndagsmorgornar förra vintern då man var tvungen att gå upp vid halv 7 för att hästarna skulle få mat. Det var nog det hemskaste, att gå ut i -10, fylla på vatten i 6 hagar, packa flera 10-tals hö, mocka en massa boxar + gå ut med alla 12 hästarna och göra allt dethär klockan 7 på morgornen. När inte ens solen har vaknat lixom? ;) Blööö, tur att man slipper det iår! 
 
9 saker jag ser fram emot till vintern:

- Att få plumsa i snön med Mellis
- Fylla åår! 
- Jullov 
- Snön ofcourse! <3
- Julkänslan 
- Tolka med Mellis ihhihihi <3
- Julafton 
- Baka julgodis och peppakakor! <3
- Julmusiken :]
 

Cozy cozy.

 
 
 
 
 
Lite bilder från stallet idag!  Fick min nya parelli repgrimma igår så var bara tvungen att prova den. Passade perfekt och var mycket smidigare att jobba  med. Ska bli spännande att rida i den på tisdag! :)
Min syster hängde iaf med och tog lite bilder på oss när vi lekte i paddocken. Åh fatta att jag längtar till torsdag nu?! :)
 
 

Svartvitt.

 
 
 
Dagsfärska bilder från idag allihopa! Är inte alls nöjd över bilderna dock, både jag och Mellis ser skabbiga ut, hihihi borstade inte henne snacka om badass alltså.. Sen hade inte min mamma världens bästa kamerainställningar heller för den delen :/ och vill även lägga till att jag Vet att jag är lång på henne och det är just därför jag både ogillar att lägga upp bilder här när jag rider och även varför jag knappt rider barbacka. Men hade min vikt + längd skadat henne så hade jag aldrig ridit henne självklart.
 
Iaf så lekte vi lite i paddocken idag på de sju lekarna vilket gick oerhört bra! Hiihihih hon lyssnar så himla bra så är superglad hihi :)
KOLLADE NI PRETTY LITTLE LIARS FÖRESTEN?! Åh god damn så jääkla bra! Ni som inte har kollat, ALI LEVER. Ops, förlåt för att jag spoilade haha men ni var tvugna att veta det.
Hörs!
 

RIP...

...min fritid.  jag nästan begravs i mina egna läxor just för tillfället. En massa läxor,redovisningar,inlämningar och prov att se fram emot nu, yaaay.. På torsdag har vi hemkunskapsprov och på fredag har vi geografiprov. Veckan efter lovet har vi 2 redovisningar och 1 inlämningsuppgift. Sen har vi en massa prov veckorna efter det så känns rätt mörkt just för tillfället, haha.. 
Iaf så ska mamma fota mig och Mellis imorgon så jag hoppas att det iaf blir någolunda bilder så jag jag bjuda er på något! Vi hörs!
 
 
 

Tillfälle att ta på sig reflexerna?

Nyss hemkommen från stallet! Red ut en runda barbacka i repgrimma då paddocken var upptagen. Men herregud vad det börjar mörkna snabbt, eller är det bara jag som tycker de? Haha, iaf så tror jag att det är dags att ta fram reflexerna både till mig och Mellis till iaf nästa vecka. En bra sak är ju förståss att jag har en vit ponny men känns ju alltid säkrast ändå med reflex om man vill synas. Vad ska ni använda för reflexer i höst/vinter?

Själv har jag en reflexväst anpassad till ryttare samt benreflexer till hästahopplan. Räcker gott och bra för oss! :)
 
Bild tagen från biltema.se
 

Fråga till er.

Hej och godmorgon till er! Har en liten fråga till er som jag gärna skulle vilja bli besvarad. 
 
Jag tänkte börja göra photoshop-tips och lägga upp videos här om den ca 1 gång i veckan och undrar då, 
Är det något specielt ni vill veta? 
Någon speciel redigering, hur actions funkar? Hur man laddar ner egna typsnitt? Vattenstämplar osv? 

JA listan kan göras lång! 
Får jag inga kommentarer så kommer jag troligen bara ladda upp vad jag känner för, så passa på att säga till nu! :)
Kan även tänka mig att lägga upp designtips om det skulle vara intressant :)
 
 

30 SAKER OM MIG OCH MIN RIDNING.

 

1. Kort presentation av hästarna jag rider

Just nu så rider jag ju bara Melrós som ni säkert vet. En vit islandshäst på 19år. Gillar skogsrundor och godis (y)

 

2. Min förebild

Mina förebilder är  Buck Brannaman och  Pat & Linda Parelli. Dem har väldigt lika principer och dem alla håller på med Natural Horsemanship. Tror säkert att dem flesta har hört talas om "The seven games" som Pat har kommit upp med som en lättare guide för att arbeta med hästen osv. För 1 år sen hade jag ingen aning om vem Buck var men i vintras tror jag det var så såg jag en dokumentär om honom och efter det var jag typ helt chockad. att jag aldrig hade hört om honom innan lixom? Hahah,Finns väl dock väldigt många kända natural horsemanships "tränare" t.ex. Monty Roberts osv. Men Buck o Parelli är dem som finns mig i smaken bäst! ;]

 

3. Min favorit gren inom ridsporten

Tycker det är väldigt roligt att kolla och fota terräng, dock hade jag inte velat prova på sälv! Haha 

 

4. Sporter jag hållit på med utöver ridning

Asså ridning är den ända sporten jag har hållit på med, har gått på scouterna innan men det är väl knappast en sport ahaha ;]

 

5. Varför hästar och ridning får mig att må bra

Det är mitt liv. Det gör mig hel och får mig att må bra. Efter en stressig skoldag så får alltid Melrós mig på andra tankar och allt bara försvinner för en stund. Hade heller inte kunnat föreställa mig ett liv utan hästar i min vardag längre. Det finns något i hästens yttre som är bra för människans inre!

 

6. Favorit bilder jag tagit

Eftersom jag fotar väldigt mycket så är det svårt att bara välja ut en bild ju, men här är en som jag gillar väldigt mycket iaf!

Det är Elin Djupsjö och hennes häst Samba, bilden är tagen i sommras.

7. 5 saker ni inte visste om Melrós.

 ~ Hon är väldigt pigg.

 ~ Mycket smartare än mig! Hahaha

~ Hon är rätt märklig.. När jag kommer till hagen och ropar på henne så for hon upp med huvuded och bara glor på mig tills jag har hämtat henne..

~ Hur mysig som helst!

~ Hon biter sig själv på tungan, eller lixom drar tänderna mot den som att det kliar.

 

8. Någon jag skulle vilja byta liv med

Jag hade nog faktiskt inte velat byta liv med någon, är väldigt nöjd med hur det är just nu och att jag har Melrós i mitt liv.

 

9. Fulaste bilden på Melros.

 
 

10. 5 saker ni inte visste om mig

~  Älskar att planera, är inge  spontan människa alltså xD
~  Jag älskar Stromae.
~  Det finns bara en blogg jag verkligen gillar!
~  Har endast hoopat 65 som högst vilket var med häst, bara 60 me ponny. 
~ Jag ska gå en estetisk linje med inriktning foto på gymnasiet?

 

11. Varför jag började rida

Min syster höll på mycket med hästar när jag var litn vilket gjorde mig väldigt intresserad med. 2 år efter hon hade köpt Mellis så började jag på ridskolan

 

12. Bloggar jag följer och varför

Det finns inte så jättemånga bloggar som faller mig i smaken. Min absoluta favorit är Oline Sverkerssons blogg (f.d silentvoices). Hennes blogg handlar om ett "alternativt hästtänk". Ni borde verkligen besöka den! Sen gillar jag även JossanAmigo (googla) som är en väldigt duktig fotograf samt en väldigt rolig vloggare! :)

 

13. En sak som aldrig får hända

Att jag förlorar någon nära i t.ex cancer, inte kunna fortsätta ta hand om Mellis eller att något skulle hända henne.

 

14. Någon jag skulle vilja träffa

Oj, denhär listan skulle kunna göras lång. Men tar bara folk inom ridsporten. Linn Olsson först o främst, jag älskar hennes syn på livet och hon är helt totaly awesome! Sen finns det säkert andra men kommer faktiskt inte på någon nu.

15. En bild som gör mig Lycklig

 
Så himla mysig!

16. Min dröm häst

Kan inte tänka mig själv med någon annan häst än henne. Hon uppfyller allt jag vill ha hos en häst och lite till. 

 
 

17. Hur jag är som person

Jag uppfattar mig själv som en glad tjej, blyg om jag är med folk jag inte känner men när du väl lär känna mig så kan min käft babla på rätt bra haha. Väldigt generös tycker jag hehe :P

 

18. Min första favorit ponny/häst

Har aldrig ägt en häst själv, haft några sköthästar också. Men inget intressant.

19. Det här ångrar jag

Ångrar saker hela tiden, men inget intressant som borde skrivas på bloggen haha..

 

20. Mina drömmar

Inom hästvärlden - Att rida islandshäst på Island, Rida in en unghäst bettlöst, att få Äga en egen häst osv.

 

21. En bild som visar mycket känslor

 
Denhär bilden var tagen endast 2 dagar innan Magika skulle åka hem och jag spenderade säkert över 12 timmar i stallet den helgen för att ta vara på tiden. Denhär bilden visar så mycket kärlek till henne. Usch vad jag saknar henne.
 

22. Någon jag skulle riskera livet för

Oj, att riskera livet för någon tror jag skulle vara svårt. Men t.ex. mig familj - självklart. Annars vet jag faktiskt inte..

 

23. Mina sköt/medryttare ponnyer/hästar genom åren

Har bara haft 2 , Fina & Magika.

 

24. En låt som påminner om en häst jag älskar

Stay med Rihanna. Lyssnade på den väldigt mycket under dem sista dagarna med Magika + att jag hade den som låt i en video om oss <3

 

25. Ett favorit minne

Åh har så många.. Men tex - sista ridningen på Gubben var helt fantastisk, kommer ihåg den jättetydligt, första uteritten med Magika, den var verkligen helt bäst! Sen Sista uterritten med Magika haha, när jag,Maja och Molly red ut vid 7 tiden i shorts och korttröja, sååå alsjkfhds mysigt. Sen har jag haft grymma minnen med både Mellis,Magika och Gubben men blir ett långt inlägg då hah.

 
 
Hahah jag & Molly..
 
 

26. Något jag skulle vilja testa på

Att rida in en unghäst löst.

 

27. Den värsta skadan på en häst jag sett

Jadu, har faktiskt inte varit med om något så hemskt irl..

 
 

28. Så här vill jag att mitt liv ska se ut om 10 år

Jadu..

 

29. Mina djur

2 Marsvin och 1 häst.

30. Mitt mål inom ridningen

Att utvecklas som människa, bli en bättre vän för min häst att umgås med.


PNH.

Som säkert många vet här på bloggen så håller jag och Melros på med PNH - Parelli natural horsemanship. Idag var Lois i stallet för våran lektion och jag har lärt mig Mellis på ett helt annat sätt bara idag, förstår dem lilla signalerna hon ger och förstår orsakerna till dem, dem små signalerna och känslorna man ofta förtrycker och inte märker. Jag tycker verkligen att ridskolorna skulle lära ut bättre horsemanship INNAN man börjar med ridningen. För ledarskapet, kommunikationen och tilliten är det viktigaste i ett förhållande med sin häst tycker jag. 
 
Idag lekte vi "de 7 lekarna" vilket jag har gjort många gånger tidigare men inte förstått mig på dem riktigt. Visst skit kul att köra cirkling game när man kan longera lixom? Men det många inte förstår att det är en väldig skillnad på dem olika sakerna. 
 
Iaf så orkar jag inte gå in på riktigt om vad det var vi gjorde, det var som sagt grundsakerna i parelli. Är det något ni undrar? Äsch bara fråga då. ;)
 
 
 
 
Jag har så mycket jag vill ta upp i bloggen om just detta ämnet men känner att jag inte har kunskapen för 
det än..

5 saker.

- Jag älskar franska
Inte för att jag är så bra på det eller något men det är såå fint. Jag verkligen störtälskar när fransmän snackar franska, deras dialekt är lixom helt aksjfsdölfkagsfjd :') Älskar landet, alla snygga killar och självklart miljön. Hade så gärna velat bli aupair där när jag har gått ut gymnasiet, fast då måste jag nog öva rätt mycket på franskan ;)
 
- Jag har inte alls många bilder på mig & Mellis
Känns som att jag knappt har några bilder alls på mig och Mellis, just för att vi nästan aldrig blir fotade längre vilket är supertråkigt. Har ca 276 bilder som är tagna sen Mellis kom och då är det även bilder på dem andra hästarna. Lite ironiskt kanske eftersom jag har en bra kamera o hela de köret, synd att man inte kan fota sig själv hahah :D
 
- Jag är besatt av Pretty little liars 
Det är ju såå himla bra! Som tur är så börjar det igen nästa vecka :'D Snacka om att man har längtat?!
 
- När jag köper min första egna häst så kommer det bli en islandshäst
När jag hade Magika & Gubben så visste jag att jag skulle äga typ massa av fjordingar i framtiden, men nu efter att jag har haft Mellis i drygt 4 månader så skulle jag aldrig vela ha en fjording. Islandshästar ftw.
 
- Jag arbetar bäst under stress
Jag är en sån som alltid gör läxorna/pluggar till prov dagen innan vi ska ha det. Sitter jag en vecka innan provet så får jag inget gjort. Älskar att ha tidspress vart jag än är för då får jag mer gjort och så är det även i stallet ;)
 
Isabella & Finetti