Uterritt 28/8.

I onsdags red jag och min syster ut på Melrós och Arvur. Jag på Melrós och hon på Arvur då. Mellis kan vara väldigt svår att rida ut tillsammans med andra ekipage. Hon blir plötsligt mycket starkare och piggare vilket inte är en rolig blandning. Men efter halva rundan(3km) så fick nog min syster nog med mitt slit över att få stopp på Mellis så då bytade vi häst. Jag fick prova rida Arvur vilket var väldigt roligt! Har var dock väldigt seg men den tölten *_*
Han var helt underbar ska jag säga er, men när det kanske var 1,5km kvar så bytade vi igen för att skritta hem lungt. Mellis var dock fortfarande stressad och  blev pass så fort jag lättade på tyglarna. Så jag blev så irriterad att jag tillslut hoppade av och gick med henne hem istället. Men hur kul är det när man är så irriterad och arg att man inombords skriker som tusan på henne? Haha, inte nyttigt för någon av oss då hon kände det. Så det var inte så lyckat kan jag inte påstå, men alltid nyttigt att prova andra hästar med! :)
Det var väldigt mysigt eftersom klockan var mycket och så, red förbi en jättefin sjö med, där man kunde bada och fina så dit upp ska jag och Mellis någon dag har jag bestämt! 
Men man måste ju ha dåliga ridpass för att kunna få bra och att kunna lyckas.
 
 

Frukost i stallet och en mysig skrittur i repgrimma.

Idag blev det att vakna tidigt. Hovslagaren skulle komma tidigt så jag och min syster åkte dit lite tidigare för att hinna ta in henne och fixa med henne. Hovslagaren var rätt dryg.. men det brukar dem ju vara ;)
När han var klar med henne så borstade jag henne lite för vi skulle ut på en liten skrittur. Dock hade jag en jävla huvudvärk och det var därför jag stannade hemma från skolan men eftersom min syster ändå skulle till stallet så envisades jag med att hänga med dit. 
Jag red ut i repgrimma och det blev en runda runt stallet på typ 1km. När vi kom tillbaka till stallet lekte vi lite med henne. Min syster var ju som sagt med så hon hjälpte mig och var typ en inre röst som sa hur ag kunde göra för att förbättra vissa saker osv.
 
Vi körde lite cirkling game vilket gick suuperbra! På perfekt avstånd även fast ledrepet var slakt och kom in av sig själv vilket är ett plus. Körde lite över pallen och hon gick faktiskt över den helt frivilligt idag eftersom jag inte kunde korrigera henne på längre håll. Superbra! Körde lite yo-yo game över pallen och idag funkade inkallningarna suupääär. Tycker det är viktigt att hästen själv vill vara med den så man inte drar in den till sig. För vad är det för roligt då? Tycker också det känns så skönt att hon finner sig så bra i att rida i repgrimma, definitivt något vi ska göra oftare.
 
Imorgon kommer ett inlägg om uterritten igår, Hannah kommer imorgon vid 5 tiden så då ska vi till stallet och sova där så hinner inte blogga. Vi ska fota en massa och idag kom min nya klänning med! (y)
På lördagen åker jag med Hannah till henne och då sover vi där en natt med och fotar hennes häst också!
Så det blir en fullspäckad helg.
 
 
 

Godnatt

Red ut med min syster idag. Jag på Mellis o hon på Arvur och sen bytade vi. Men skriver ett långt inlägg om ridningen imorgon för nu är jag sjukt trött och hade tänkt att sova. Såg ni pll idag eller? SJUKT. Ezra som -A? Går inte på den Marlene. Ali lever?! Visste jag redan ;)
Var helt crazy iaf. Bara att vänta 56 dar till halloween avsnittet! (y)
Men vi höres imörgön. Natti.
Kvällsmys i hagen.

Fick ett litet cpryck när jag kom hem från skolan idag att jag skulle cykla till stallet. Och det var precis vad jag gjorde. Kan säga att det känndes i benen att man cyklat 2 mil! När jag väl var framme gick jag in i hagen och satte mig och vilade och käkade lite. Mellis kom med och jag gav henne lite morötter.
Körde 'the seven games' i hagen med. Friendly game är inga problem alls. Viftade med grimskaftet som bara den både över henne och på sidan och hon rörde inte en fena och var coollugn. The porcupine game som går ut på att hästen ska flytta sig från tryck gick också väldigt bra, flyttade bakdelen,framdelen, fram och bak osv. Inga problem där heller även fast det självklart skulle kunna finslipas.
Driving game som går ut på att hästen ska flytta undan för rytmiskt tryck går också rätt bra. Gick dock inte lika bra idag som det brukar göra och var lite svårare idag men kan ju bero från dag till dag och beroende vart man är med.
The yo-yo game gick faktiskt bättre än vanligt. Vanligtvis brukar hon bara ha yo i sig, att hon alltså har mycket enklare att rygga än att komma tillbaka. Men idag gick det bättre och hon kom villigt fram igen :)
 
 Cirkling Game gick sådär, men tror att jag var väldigt otydlig om vad jag bad om så därför blev det fel. Sen har vi inte övat på denhär leken knappt alls så det gör inget att det gick som det gick :)
Sideways Game prövade vi också på. Gick jättebra! Denhär leken har vi heller inte övat på så hade inga förväntningar men det gick jättebra! Flyttade några steg och sen blev det för tråkigt tyckte Mellis ;)
 
Efter vi hade lekt klart i hagen gick vi in till stallet, hennes magplatta hade lossnat från täcket så var tvungen att byta det och passade på att smörja in henne då också :)
 
 
 
 
Lite bilder från idag!
 

Dag 1 - Presentera dig och din häst

 
Detta är då jag. Dem flesta som redan läser min blogg vet nog redan vem jag är men kan lika väl ta det ändå för dem som inte vet! :) Jag är en 15årig hästtjej med en stort intresse för att fotografera. Jag har ridit på ridskola som dem flesta hästmänniskor men har nu en "egen" häst. Jag fotar med en Nikon D3100 och har 3 objektiv som jag använder mig av. 
 
 
Detta är då Melrós, hon är en 19 årig islandhäst importerad från Island när hon var unghäst. Väldigt trevlig och mysig och älskar att komma ut på ridturer i skogen! Hon har faktiskt 2 föl som har ploppat ut under hennes liv och fick ett missfall för ca 2 år sedan hos min syster. Superrolig att rida även fast man inte alltid får stopp på henne. Hon är en femgångare men kan inte påstå att hon har så jätteren tölt haha men den finns iaf!
 

För att få något roligt att blogga om.

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 - Min första häst
Dag 3 - Top 5 bästa bilderna på dig och din häst
Dag 4 - Hur började mitt hästintresse 
Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favoritgrej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 9 - Det här shoppar jag i hästväg
Dag 10 - Min favoritplats i stallet
Dag 11 - Såhär ser det ut bland mina hästgrejer
Dag 12 - Mitt bästa hästminne
Dag 13 - Mina drömmar
Dag 14 - En bild på stallet
Dag 15 - Det här saknar jag
Dag 16 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 17 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 18 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!

Hösten är påväg..

Jag bara älskar höstdoften! Ser nog inget negativt med hösten, inte för kallt och inte för varmt lixom. Igår frågade mamma mig om jag ville ha en ny höstklänning att fota med då hon hade sett dem fina bilderna på mig och Melrós från senaste photoshooten. Självklart sa jag ja och nu är den påväg hem till mig! Hur glad är man inte eller? 
Kan fortfarande inte förstå att hon köpte en klänning till mig bara för att fota lixom? Hahah..
Kommer den innan fredag så får ni säkert bilder redan i helgen för då ska Hannah komma hit och sova över med mig i stugan  (i stallet). 
Myys!
Känns också som att det behövs en ny design inom kort. Vill ha bort det sommriga på bloggen och in med det dystra höstiga! :)
På onsdag så åker jag och min syster till stallet för att rida ut en sväng, hon på en av Ulricas hästar och jag på Mellis! :] På torsdag kommer hovis så då blir det för drygt om jag ska rida så det hoppar jag över. 
Men vi hörs imorgon! Nu ska jag pilla lite i photoshop och sen sova.
Kram på er.
 
 

Horsenality.

Horsenality handlar om hästars personligheter och precis som människor så är ju hästarna också olika. Hästar lär sig på olika vis och har olika svårt för det också och därför kan man inte anta att samma metod funkar till alla hästar. Hästar motiveras av olika saker, de kräver olika saker av dig som ledare.
När man precis börjat tänka med natural horsemanship och i hästens tankebanor kan det kännas extra svårt att man dessutom ska behöva tänka och agera olika med olika hästar.
Med hjälp av 'horsenality' blir det lättare att förstå sig på hur just sin egna häst tänker och agerar i vissa situationer. Enligt horsenality systemet har dem kartlagt 4 olika slags grupper för hästar generellt sätt. 
 
Här är dem fyra kategorierna:

Extrovert

Extroverta hästar brukar:

* ha hög energi

 

* ha mer ”go”

 

*  vara snabba

 

* ha en tendens att springa

 

 Introvert

Den Introverta hästen brukar:

* låg energi

* mer "whoa"
 
*långsam

* har en tendens att sluta

Left Brain

Left brain hästar brukar:

* vara dominanta

 

* vara modiga

 

* vara självsäkra

 

* vara lugna

 

* vara toleranta

 

Right Brain

Right brain hästar brukar:

* vara undergivna

 

* rädda/oroliga

 

* inte vara självsäkra

 

*nervösa

 

* reaktiva

 

 

Som ni kanske ser här så är left brain motsatsen till right brain och samma med introvert och extrovert.

Och efter demhär grupperna kan man sen bilda 4 kategorier;

 - Left brain extrovert

- Left brain introvert

- Right brain extrovert

- Right brain introvert


Melrós är Left brain introvert, hon är väldigt självsäker och tolerant samt långsam av sig. Hon är trygg i sin omgivning och i sig själv. Ibland när man arbetar med henne kan hon bara stänga av vilket gör att man kan ha svårare att nå ut till henne. Hon blir lätt uttråkad och vill ofta inte fullgöra saker. Jag tycker att jag ändå förstår henne på ett bättre sätt när man vet hur hon tänker och reagerar i olika situationer med hjälp av denhär beskrivningen. 

Såhär beskrivs en leftbrain introvert häst av Parelli:

 Och tycker att det stämmer in väldigt bra på Mellis! Hahah

Vad är din häst?

 

Källa

 

And we danced all night to the best song ever.

 
Jag gör alltid allt mer komplicerat än vad det är! Och jag är sjukt trött på det. Jag överanalyserar allt, tänker för mycket. Just nu känns Melrós väldigt omotiverad med allt, när vi är ute och rider kan hon bara tvärstanna och vända hemmåt igen, eller när vi ska leka och så är hon så ointresserad på vad jag gör så det är inte sant.
Ibland undrar jag varför jag ens håller på med hästar, seriöst. Allt känns så svårt och att inte kunna gå till någon för hjälp med sånnadär småproblem gör att man bara blir ännu mer frustrerad. 
För jag och Melrós gillar helt olika saker och det är det som är tråkigt också. Jag älskar fart, från marken och hon älskar fart med ryttare på.
Ett till problem jag börjar inse också är att det verkligen inte känns som att hon ser mig som hennes ledare och just nu vill jag bara ha någon som kan hjälpa mig eller säga åt mig vad jag ska göra. För just nu så känns det inte som om jag och Melrós förstår sig på varandra. Vi behöver lixom en ny start på allt. Inga krav.
 
Men det är bara att ta nya tag! Antar att denhär gråa svackan går över snart. För jag kan verkligen behöva det.

supermysig fredag!

Hej alla! Igår var jag ju i halmstad med Isa, köpte bara lite småsaker som en stickad tröja, ledrep (till Mellis) och lite smycken. Åt på Subway och på kvällen blev det grillat med kusinerna! Myyys <3
Fick träffa farmor o farfar med som jag inte sett på säkert flera månader :) Fick försenad konfapresent också. Var iaf jätteroligt att få träffa dem igen och farmor har nyss kommit hem från sjukhuset också. Men nu sitter jag och kollar på Criminal minds, sov hos min syrra inatt så var tvungen att vakna tiiidigt för dem skulle till gekås :P Får se om det blir stalet idag,annars blir det imorgon :)Söta Dixie ♡

pll gifs

 
 
 
 
 
 
 
SÅG NI AVSNITTET I ONSDAGS?! Såå fett braa, fast man visste ju redan att Cece var red coat, eller man hade ju sina aningar.. Men vad tyckte ni?
Fast det mest spännande var väl ändå när dem var nere under Ali's hus, såå fett bra alltså!
 
 

Fredagsmys med pållen <3

Hej!
Var hos Mellis innan med mamma, jag tog in henne ur hagen och bäst som hon är så gick hon i bara halsring hela vägen in till stallet, har varit lite innan att hon inte är så sugen på att gå från hagen för hon stannar ofta för att "lukta på grääset" iaf när vi var påväg till stallet så låg det en hundtunnel en sån som dem kan springa igenom vid vägkanten och Mellis blåser ju upp sig och blir lite smått freaked out av den och skuttar åt sidan. Men jag lyckades få fram henne till den ändå och efter ca 3 gånger av träning påväg till hagen och sen när vi red så lyckades hon bli lite lugnare iaf. 
 
Sen red jag ut en runda med, upp i skogen på en runda vi inte brukar ta så ofta. Hon var väldigt pigg och då menar jag öööverpigg alltså.. Efter ett tag så vände jag och då taggade hon till som attans. Fick ju knappt stop på henne ahaha, men jag försökte vända henne igen och lyckades få ner henne i kanten och där snubblade hon och blev jättestressad efter det. Sadeln hade vänt sig med rätt mkt så jag hoppade av och gick med henne hem resten av biten. Jag tog av tränset (ahaha fråga inte varför) och hon gick lös hela vägen hem, inte ett grässtrå försökte hon ta :))
 
Så ja, det var det vi gjorde idag :)
Imorgon ska jag in till  Halmstad med en vän, sen ska jag till mina kusiner på kvällen och sover sen i stan hos min syster. På söndag ska min syster till gekås så då ska hon köpa en yoga boll till mig! :D
Som jag ska ha till Mellis förståss! ;)
Men nu ska jag ätaa, så hörs imorgon eller något.
 
 

Såå älskvärda hästmänniskor.

Asså det jag verkligen avskyyr är dramatiska och överreargerande hästmänniskor. Eller den typen som verkligen suger fram uppmärksamhet.
Några t.ex. på sånahär jobbiga typer;
"Omg jag är såå förstor för min häst så jag säljer den nu omg tyck synd om mig, wääwääwäää.."  
  ↑ Så fort man säger att personen inte är stor ett dugg får den cp utbrott och säger nått i denhär stilen..
Jag har det tillräckligt jobbigt just nu så sluta försöra mitt liiiiv!!! wäääwäääwäää.." 
 
" Asså kolla min heest jag kan rida den i repgrimma omg omg omg vad duktig den är shiit äälskar den mer än mitt JW sett."
Märkesnördar typ.
 
→ Eller typ dem som tror dem vet exakt allt om Natural Horsemanship men har igentligen heeeelt feel tolkning på det.
 
ELLER! Dem som säger att dem älskar sina hästar såsåså mycket men såfort den blåser upp sig när dem leder så blir dem förbannade eller springer iväg typ? Hahah, borde inte tilliten komma med kärleken eller?
 
→ Dem som säger hela tiden "Nu fan ska hästarna bli snygga igen!!!!" Meen guuud gå o dö typ orkar inteeee..
 
→ Eller dem som alltid lägger upp skillnadsbilder, antingen så är det absolut INGEN skillnad på dem, eller så är bilderna så orättvisa så man omöjligt ser om det ens finns någon skillnad.
 
Haha ja, vi hästmänniskor är såå älskvärda alltså. Och fuck you om du kommenterar hur någon annan rider eller ens ifrågssätta något. Akta er, just sayin' annars kan det bli problem ;)
 
 
Fina Maja och Fandango, fotad och redigerad av mig :]

 
 

Love me tonight.

Hej alla. Förlåt för sugig uppdatering idag, och igår med! Men efter skolan är jag typ slut (haha) och idag var jag hos Mellis också.. Skolan gick bra idag, inget speciellt utan vi hade Idrott, fysik, engelska och svenska säkert något mer men orkar inte tänka, hahaha...
 
Idag red jag en liten runda på Mellis, på vägen var det en lång backe som vi töltade upp för, sen vägrade hon stanna så vi passade ( säger man så eller vaa?) aahah på långa tyglar tills jag tillslut var tvungen att sakta av henne. Ni vet den känslan när man är 110% trygg på sin häst? Oavsett vilket tempo så vet man att vad som än händer så kommer den inte sticka? Den känslan får man med Mellis. Hur fort hon än galopperar så känner jag mig ändå gryymt trygg på henne och jag kan känna glädjen i det nu, vilket jag inte har brukat göra någon gång innan.
Haha iaf! Det var ju ingen lång runda jag red så tog kanske en kvart eller något! :) 

Men Mellis blev nöjd iaf! :)
Hon är verkligen super, ahah kan inte få nog av henne och tror att jag har lite humörsvägningar med ahaha..
 
Ni får ett riktigt inlägg imorgon eller nått, ville mest uppdatera er!
 
Joo btw, när jag var i stallet idag så var S där ( stallägarens lille barn ) och hon var såååå söt! Hon frågade om jag behövde hjälp med något så hon fick borsta Mellis lite och sen frågade hon om hon skulle sätta på exemtäcket och då sa jag att hon kunde de och hon gjorde det haha hon är typ 6år och världen goooaste unge förfaan! Hahah..
 
Nä men ska blogga lite mer seriösare snart..
 
 
 
 

Dag 1 avklarad.

Usch, jobbigt med skolan idag. Fast man vänjer väl sig snart. ;)
Imorgon blir det stallet efter skolan och blir säkert lite ridning med då. Hörs senaree